Skip to navigation Ugrás a tartalomra

Hírek

2018. október 23.

Szerdán kaptuk a hírt, hogy kiváló kollégánk, szakmánk élő legendája, Egyesületünk örökös tagja, Roósz Emil nincs többé. Hétfőre virradóra hunyt el életének 92. évében. Idén szeptemberben töltötte be 91. életévét szellemi erőinek – mondhatni – teljében.
Utolsó élő tagja volt annak a „nagy generációnak”, amelyiknek az élet és a gyakorlat állított ki felsőfokú diplomát szakmánk tekintélyének növelésére. Talán elég, ha Lomb Kató pályafutására utalunk (neki is hosszú és eseményekben – hol kívánt, hol nem kívánt izgalmakban – gazdag élet adatott meg).

Név: Hír
2018. szeptember 27.

Füssi Nagy Géza kollégánk 2008. január 1-én hunyt el.
Jantsits Ágnes tagtársunk egy rádióriport hallgatása nyomán az alábbi gondolatokkal emlékezik vissza a tolmácsra, Afrika kutatóra, aki idén tíz éve távozott el tőlünk:

Kedves Kollégák!
Lehet, hogy közületek már nem sokan emlékeznek Füssi Nagy Gézára. Lehet, hogy nekem sem jutott volna eszembe, ha ma délután meg nem hallok egy érdekes rádióműsort a Trend Fm rádióban. https://trendfm.hu/musor?musor=7787 (Beszállókártya, szeptember 25-i adás)

Név: Hír
2018. szeptember 14.

Folytatjuk "akikre büszkék vagyunk" rovatunkat:
Draskóczy Piroska kolléganőnk angolról németre fordította a „Die Kunst und die Wissenschaft der Tanz- und Bewegungstherapie” (A tánc- és mozgásterápia művészete és tudománya) című könyvet.

Név: Hír
2018. augusztus 07.

A Szerbiai Fordítók és Bírósági Tolmácsok Egyesülete gondozásában jelent meg az idén májusban egy szerb, horvát, angol, német, görög, olasz, orosz és magyar nyelvű, nyelvenként 500-500 szót tartalmazó jogi és gazdasági lexikon.

Név: Hír
2018. március 08.

Egyesületünk idén a Bolgár Országos Önkormányzat patinás épületében tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen elnököt, elnökséget és ellenőrző bizottsági tagokat választottunk. Köszöntjük a régi-új elnököt, Lakatos-Báldy Zsuzsannát, gratulálunk a megválasztott elnökségnek, Genát Andreának, Elődi Annának, Dr. Kovács Andrásnak és Szabó Ágnesnek, köszöntjük a megválasztott ellenőrző bizottságot, Vajna Tündét, Jantsits Ágnest és Fáber Andrást. Az elnökség munkáját idéntől egy kommunikációs igazgató is segíti, Grosser Tamás személyében.

Név: Hír
2018. március 08.

A BME-TFK két éve indította el mentorprogramját, amelynek célja, hogy a tolmács-fordító hallgatók jobban megismerjék a fordítói és tolmács szakmát, még mielőtt a munkaerőpiacra kerülnek. Március 7-én több tagunk, Johnson Andrea, Szarka Lucia és Németh Zsófia is részt vettek a BME által szervezett mentorprogram találkozóján. Mindenki együtt dolgozott 2-2 hallgatóval, akik közül néhányan korábban hallották a mentorokat élesben is tolmácsolni.

Név: Hír
2017. december 31.

Az MFTE december 8-án tartotta idei Mikulás-vacsoráját, ezúttal új helyszínen, a Gellért  Hotelben közel 60 résztvevővel.

Név: Hír
2017. december 22.

Az év vége felé közeledve, engedjétek meg, hogy magam és az elnökség nevében mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket, jó pihenést kívánjak.
Legyen sikeres, sok munkával teli, egészségben hiánytalan 2018-as évünk!

Név: Bemutatkozó
2017. szeptember 18.

Hiteles fordítás és hatósági tolmácsolás: időzített bomba a közigazgatásban?

 

Név: Bemutatkozó
2016. december 23.

Kedves Kollégák!

Azt mondják, válságos időket élünk.
Aztán azt is mondják, van egy kínai átok, amely így szól: „Legyen érdekes életed”.
Azt hiszem, 2016-ban mindkettőből kijutott nekünk.
De azt is tudjuk, hogy a válság – mint szinte minden az életben – két dolgot jelent egyszerre: fenyegetést és lehetőséget.  Rajtunk múlik, hogyan éljük meg és mivé változtatjuk.
Meggyőződésem, hogy nekünk minden esélyünk megvan arra, hogy lehetőséget kovácsoljunk belőle.
Hogy paradigmaváltásra van szükség, afelől sincs kétségem.
Név: Bemutatkozó

Oldalak

Események

Danubius Hotel Astoria (Cím: Kossuth Lajos u. 19-21., 1053 Budapest)

Szeretettel várunk a hagyományos Mikulás vacsoránkra, amelyet december 6-án,  csütörtökön18:00 - 21:30 óra között tartunk a Danubius Hotel Astoria ...

Szeretettel várunk Benneteket 2018. november 21-én (szerdán) 17.00 órakor a BME Tolmács- és Fordítóképző Központjában, az MFTE Café következő előadásán, ahol  dr. Kovács András a...

Brüsszel

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2018. november 8–9-én rendezi meg Brüsszelben a Translating Europe Forum elnevezésű szakmai rendezvényt. Az idei...

Leányfalu, Fortuna üdülő

A korábbi évek hagyományát folytatva idén is megrendezzük az MFTE Szakmai Napokat, melyre sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.
Időpontja: 2018. június 29-július 1. helyszíne a már...

Európa Pont Budapest 1024. Lövőház utca 35. (Millenáris)

Az MFTE Cafén  dr. Báldy Péter az ELTE Állam-és Jogtudományi Kara Jogi továbbképzőjének igazgatóhelyettese vezet be bennünket a GDPR rendelet részleteibe.

A rendezvény MFTE...


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/websites/web/mfte.hu/includes/common.inc:2780) in /home/websites/web/mfte.hu/includes/bootstrap.inc on line 1486

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/websites/web/mfte.hu/includes/common.inc:2780) in /home/websites/web/mfte.hu/includes/bootstrap.inc on line 1490

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/websites/web/mfte.hu/includes/common.inc:2780) in /home/websites/web/mfte.hu/includes/bootstrap.inc on line 1490

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/websites/web/mfte.hu/includes/common.inc:2780) in /home/websites/web/mfte.hu/includes/bootstrap.inc on line 1490
Hírek | Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.