Emlékezés az idén tíz éve elhunyt Füssi Nagy Gézára

Füssi Nagy Géza kollégánk 2008. január 1-én hunyt el.
Jantsits Ágnes tagtársunk egy rádióriport hallgatása nyomán az alábbi gondolatokkal emlékezik vissza a tolmácsra, Afrika kutatóra, aki idén tíz éve távozott el tőlünk:

Kedves Kollégák!
Lehet, hogy közületek már nem sokan emlékeznek Füssi Nagy Gézára. Lehet, hogy nekem sem jutott volna eszembe, ha ma délután meg nem hallok egy érdekes rádióműsort a Trend Fm rádióban. https://trendfm.hu/musor?musor=7787 (Beszállókártya, szeptember 25-i adás)

Ebben a műsorban ugyanis arról nyilatkozott Géza fia, Szabolcs, hogy ma nyílik egy kiállítás Sárospatakon, F. Nagy Géza afrikai útjainak emlékére. Géza 10 éve halt meg, 30 éve vett részt a 20. század legnagyobb magyar tudományos afrikai expedíciójában, amelyet Teleki Sámuel útjának 100. évfordulója alkalmából szerveztek.

http://sarospatak.hu/2018/09/19/uj-idoszaki-kiallitas-nyilik-a-magyar-ne...

Hogy jön ez ide?, kérdezhetitek. Nos, jó páran Gézát, mint kiváló tolmácsot és kollégát ismertük meg annak idején. Főleg angolul és oroszul dolgozott. Tudtuk, hogy számos afrikai nyelvet beszélt, és ő készítette el az első és máig egyetlen magyar-szuahéli szótárt. A műsor hallatán mindez felidéződött bennem, és az, hogy valahol a Bodrogközben tanítványi és az érdeklődők számára különleges afrikai falut épített fel. Korai halála lesújtott bennünket.

Életrajza: http://alknyelv.elte.hu/fussinagy.htm