BEKÖSZÖNTŐ

Kedves Kollégák!

Azt mondják, válságos időket élünk.
Aztán azt is mondják, van egy kínai átok, amely így szól: „Legyen érdekes életed”.
Azt hiszem, 2016-ban mindkettőből kijutott nekünk.
De azt is tudjuk, hogy a válság – mint szinte minden az életben – két dolgot jelent egyszerre: fenyegetést és lehetőséget.  Rajtunk múlik, hogyan éljük meg és mivé változtatjuk.
Meggyőződésem, hogy nekünk minden esélyünk megvan arra, hogy lehetőséget kovácsoljunk belőle.
Hogy paradigmaváltásra van szükség, afelől sincs kétségem.
Persze minden változás fájdalommal jár, de ha tudjuk, hogy jó irányba haladunk, akkor könnyebb elviselni ezt a fájdalmat.
Az új élet is mindig fájdalmak közepette születik, mi több: hosszabb-rövidebb vajúdás előzi meg világrajöttét.
Egyesületünk 27 éves története alatt sok minden változott. Ma különösen nagy kihívásokkal kell szembenéznünk egy radikálisan megváltozott környezetben. Nem működhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Persze minden nemes és előrevivő hagyományunkat meg kell őriznünk – tudjuk jól, aki nem tanul a hibáiból, az arra ítéltetik, hogy újra elkövesse őket – de meg kell újulnunk, hogy újabb, akár sokszor 27 évig működhessünk tovább.
Én úgy látom, azt tapasztaltam meg ebben az egyszerűnek semmiképpen nem nevezhető 2016-ban, hogy képesek vagyunk rá. Olyan szunnyadó, még kiaknázatlan tudás, tapasztalat, bölcsesség és ifjonti hevület és lendület van jelen a sorainkban, amelyekkel ha jól gazdálkodunk, verhetetlen csapat válhat belőlünk.
Nem győzöm eléggé hangsúlyozni: csapat. Amelyben mindenki részt vesz, hozzátesz, elvesz, javít, foltoz, egyszóval: épít.
Erősségünkké kell tennünk a sokszínűségünket, azt, hogy ma már ­– hál istennek – egyszerre vannak jelen sorainkban a szakma legidősebb és legfiatalabb művelői. Tanár és tanítvány – a szó legtágabb értelmében – egy asztalnál ül, és mondja el egyenrangú félként véleményét. És ami még ennél is fontosabb: teszi a dolgát.
Az utóbbi hetekben elindult ötletáradat,  amelynek  rendszerezését és cselekvési tervvé alakítását az elnökség éppen most végzi, nagyon izgalmas 2017-et ígér. Hamarosan közzétesszük a terveket, amihez természetesen várjuk a további hozzájárulásotokat.
Az építkezés folyik és remélem, hogy nemsokára olyan házba költözhetünk mi így együtt, amelyben mindenki talál valamit, ami számára érdekes és csak itt találja meg –  a Cafétól a Szivarszobán át a klubélet minden kellékét, a jó vitákat, a jó közös cselekvés élményét –,és aminek majd egyre többen kopognak az ajtaján bebocsátást kérve.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindannyiótoknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikeres új esztendőt
 
Lakatos–Báldy Zsuzsa